Augusztus elején megkezdte működését az ALTEO új, 300 millió forint értékű, 499 kilowattos erőműve, mely a Kötelező Átvételi Rendszernek köszönhetően támogatott áron értékesíti a megtermelt villamos energiát. Az új létesítmény a vállalat harmadik depóniagáz-hasznosító egysége, mely termelése során évente 15.000 tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja értékes villamos energiává.

Cégünk már 2010 óta sikeresen működtet egy depóniagázas erőművet a városban. Az eddigi működési tapasztalatokra alapozva bővítettük most a környezettudatos energiatermelő infrastruktúrát. Az új, közel 300 millió forint értékű beruházás keretében a debreceni hulladékkezelő és hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagázt hasznosító, 499 kilowatt névleges teljesítményű kiserőművet építettünk, melynek üzembe helyezése augusztus elején megtörtént. Az erőmű a Kötelező Átvételi Rendszer mérlegkörében támogatott áron tudja értékesíteni a megtermelt villamos energiát.

„Az új debreceni erőmű építését márciusban jelentettük be, és a munkálatok során minden rendben ment, így a terveknek megfelelően augusztus elejére el is készült a létesítmény, melynek köszönhetően tovább bővül az ALTEO zöldenergia portfóliója. A célunk továbbra is az, hogy új beruházásokat indítsunk, és ezzel alapozzuk meg vállalatunk stabilitása mellett a jövőbeli további növekedésünket is.” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

A depóniagázas erőművek lényege, hogy a hulladéklerakókban keletkezett energiatermelésre hasznosítható gázokat, főként magas üvegházhatású metánt, összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfok mellett. Az új erőmű – a nyíregyházi, és a másik debreceni erőmű mellett – az ALTEO harmadik depóniagázt hasznosító egysége, amely termelése során évente 15.000 tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja értékes villamos energiává.

A kiserőmű a Debreceni Regionális Hulladéklerakóban elhelyezett szerves hulladék bomlása során keletkező, metánban gazdag depóniagázt hasznosítja és ártalmatlanítja működése során. A kiserőmű két egységből áll: A 625 kW beépített villamos- és mintegy 650 kW hő kapacitással rendelkező Cívis I-ből, mely a termelt villamos energiát a szabadpiacon értékesíti, továbbá a 2016-ban kereskedelmi üzemét megkezdő Cívis II-ből mely az 500 kW beépített villamos teljesítményű gázmotor termelését hasznosítva a KÁT rendszer keretében a MAVIR-nak értékesíti 2022 közepéig.

A 2010-es évben a kiserőmű működése az ártalmatlanított depóniagáz és a termelt villamos energia révén mintegy 33.000 tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarításával járult hozzá környezetünk védelméhez.

A 2006-ban üzembe helyezett kiserőmű mellé 2017. júliusában telepítésre került egy újabb 499kW beépített villamos kapacitással rendelkező, 300 millió forint értékű konténeres kiserőmű. Az új kiserőmű is a Debreceni Regionális Hulladéklerakóban keletkező metánban gazdag depóniagázt hasznosítja és ártalmatlanítja működése során. A konténeres kiserőmű a termelt villamos energiát a KÁT rendszer keretében a MAVIR-nak értékesítheti 2022 közepéig.