Telephely: 3847 Felsődobsza, Deák Ferenc u. 67.

Felsődobsza község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Hernád folyó mellett található a torkolattól 84 km-re. Itt található az 1906-ban épített, 1911-ben üzembe helyezett, majd 2012-13-ban felújított üzemvízcsatornás elrendezésű vízerőmű.

A vízerőmű az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. tulajdona. Az ÉMÁSZ Nyrt. és a 2015 májusa óta az ALTEO Group tagjaként működő Sinergy Kft. által 2004-ben megkötött szerződések alapján az ALTEO Group mint bérlő és üzemeltető vesz részt a vízerőmű működtetésében.

Rekonstrukció

A felsődobszai vízerőmű 1911-től 2db 220 kW teljesítményű turbinával üzemelt, az első gépészeti és villamos berendezéseket a Ganz és Társa szállította. Az erőmű az 1945 utáni évtizedekben került az ÉMÁSZ tulajdonába, majd 2009-ben műemlékké nyilvánították. Az energiatermelés mellett az volt a cél, hogy az ipari muzeális értéket jelentő egységet életben tartsák. A felújítás után kiáltó erőmű üzemeltetését 2004-ben vette át a Sinergy Kft.* és kezdte el vizsgálni a korszerűsítés lehetőségeit.

Az akkori tulajdonos ÉMÁSZ NYRt és az üzemeltető Sinergy Kft. 2010-ben döntött a vízerőmű fő berendezéseinek cseréjével egybekötött teljesítménynövelő átépítés mellett. A több mint 900 millió forintos, Sinergy Kft. által megvalósított beruházás keretében korszerű turbinák épültek be, amelyeknek köszönhetően a vízerőmű villamos energiatermelő kapacitása a duplájára, 940 kW-ra növekedett.

A felújítási projekt keretében megtörtént az összes technológiai berendezés cseréje, valamint a vízi műtárgyak és az erőmű gépházának átépítése is a műemlékvédelmi és környezetvédelmi követelményeknek megfelelve. A Sinergy Kft. a beruházás megvalósításához a KEOP-4.4.0 pályázat keretében 376 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés társfinanszírozása biztosított.

Altenergy - Erőművek - Felsődobsza vízerőmű
Altenergy - Erőművek - Felsődobsza vízerőmű

Nemzeti büszkeség az ALTEO felsődobszai erőműve

Rövid időn belül két rangos elismerést is kapott az ALTEO műemléki védelmet élvező felsődobszai vízerőműve, amely így még több turistát fog vonzani a környékre. Az erőmű különlegessége azonban nem csak a mai legmodernebb technológiai berendezésekben, hanem a felújítás során gondosan megőrzött műemléki állapotában is rejlik: a ma is megtekinthető eredeti gépek száz évig üzemeltek gond nélkül, ilyen teljesítmény pedig ma már szinte elképzelhetetlen.

Nálunk jártak a Trefort végzősei és egy fantasztikus drón felvétellel örökítették meg a látogatásukat

A Felsődobszai Vízerőmű gépei és épületei 2016 szeptemberében kerültek fel a megyei értéktárba, míg idén a Felsődobszai Önkormányzat nyújtott be pályázatot a „Kincseink” című felhívásra, melyet a bíráló hatóság támogatásra érdemesnek ítélt, és ipari és műszaki megoldások szakterületi kategóriában Felsődobsza nyerte el az éves kitüntetést. A vízerőmű története nem ma kezdődött, egy helyi földbirtokoshoz, bizonyos Bárczay Gábor grófhoz köthető, aki 1906-ban elhatározta, hogy birtokára bevezeti a villamos energiát. Az erőmű 1911-ben kezdett el termelni, egy évvel később pedig már a közeli Miskolcra is jutott az energiából.

Száz évig gyakorlatilag folyamatosan, az eredeti eszközökkel termelt a Felsődobszai Vízerőmű, ami egyrészt a század eleji magyar gépipar dicsérete – a turbinákat anno a Ganz szállította –, másrészt az ott dolgozó kollégák szakértelmét is jól mutatja. Van olyan üzemeltető, aki egész munkásságát ott töltötte. Az erőműnek egy külön műhely áll rendelkezésre, műemlék jellegű esztergával, forgácsológéppel és fúróval, hogy előállítsák azokat az egyedi alkatrészeket, amik a száz évig tartó szakszerű karbantartáshoz kellettek.

A felújítást éppen száz évvel az üzembe helyezés után, 2011-ben kezdte meg az üzemeltető ALTEO a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával. A több mint 900 millió forintos beruházás 40 százalékát állta az EU, a többit az ALTEO-csoporttag Sinergy teremtette elő. Maga a felújítás 2012-13-ban történt, majd 2013-ban indult újra az erőmű.

A felsődobszai erőműről szóló cikket itt olvashatja teljes terjedelmében.

Egyéb dokumentumok

Határozat megyei értéktárba való felvételről

Elismerő oklevél

Felsődobsza szórólap